Kulla Relax Semesterstugor

SPORTFISKE I UVASJÖN OCH ALSTERÅN

Fiskevattnet Uvasjön ligger alldeles intill stugorna och här erbjuds ett varierat fiske i en vacker miljö. Sjön erbjuder fiske för alla, allt ifrån nybörjaren till experten. Vid den vackra sjön upplevs fisket som bäst, i naturens harmoni och med spänning i väntan på att fisken ska hugga. Lugnet är påtagligt och här kan den stressade nutidsmänniskan varva ner. Båt och motor går att hyra vid stugorna och fiskeguide finns att tillgå. Uvasjön är en 150 ha stor småländsk skogsjö med ett maxdjup av 14 m. Alsterån rinner genom sjön som bidrar till och gör Uvasjön till en mycket bra fiskesjö.


Välkommen till ett fiske med både naturupplevelser och ”action”.


Fiskekort

Fiskekortet för Uvasjöns FVO säljs av Uvasjöns FVOF och gäller både i Uvasjön och i Alsterån uppströms sjön (ca 7 km). Fiskekort kan köpas av: stugvärden, Krister Bengtsson i Fröseke, Mikael Karlsson i Fröseke eller på affären i Fröseke.

Sportfiske efter många arter

I Uvasjön finns 11 fiskarter; abborre, gädda, gös, mört, braxen, sutare, gers, siklöja, gers, lake och ål. Detta gör sjön artrik. Det bästa är fiska från båt men från vissa platser kommer man även åt att fiska från land. Det går bra att fiska i direkt anslutning till stugorna. Fisket efter gädda är mycket bra och spinnfiske längs kanterna av sjön med spinnare och skeddrag är effektivt. På lite djupare vatten och vid djupbranter går det bra att använda trolling och mete med betesfisk. Ismete är en mycket bra metod vintertid att komma i kontakt med gäddan. Det finns mycket stor gädda i sjön, över 10 kg. Bra tider för gäddfiske är framförallt vår, höst, vinter och bland de bästa månaderna är oktober.


Det finns stor gädda i Uvasjön.

Abborren går att meta eller spinnfiska och bra beten i Uvasjön är jigg och småmört. Att meta abborre från en båt en fin sommarmorgon är barnens favoritfiske. Detta fiske passar i Uvasjön då sjön innehåller ett stort och varierat abborrebestånd. Pimpelfisket i sjön har hög klass och ofta är det stor abborre som hugger.


Fiske efter abborre gillas av alla. Prova att fiska med jigg, spinnare, mask eller småmört.

Gös har satts ut av föreningen vid flera tillfällen och är ett fiske som kan utvecklas. Senaste året har en del gös tagits på spö vilket visar att sjön har utvecklingspotential. Fiska gösen med betesfisk som mört eller med trolling på djupbranterna där betesfisk håller till. Bra vobbler är färgstarka i gult, rött, orange och grönt. Gösfisket är som bäst i stigande vattentemperatur under maj-juni.


En större gös släpps tillbaka. Sätt tillbaks fisk som ni inte ska äta. Bäst storlek för att äta är 1- 2 kg.


En bra gösvobbler ska ha starka färger.

Gädda och karpfisk som mört och braxen går bra att meta i Alsterån där lite större höljor finns. Vår, sommar och höst kan detta fiske bedrivas.

I den varierade vattenmiljön såsom Uvasjön och Alsterån trivs karpfisk såsom sutare, braxen och mört. Bottenmete och flötmete fungerar bäst och bra beten är mask, majs och maggot.

Rovfiskar såsom gädda, gös och abborre går bra att ismeta efter vintertid. Se bara upp med isen och var alltid två fiskare. Ha alltid isdubbar när du befinner dig på is. Ismetar gör man med korta spön och man använder mört eller abborre som krokbete. Uvasjön är en mycket bra vinterfiskesjö och ismetet efter gädda är mycket spännande fiske. Fisket är även socialt då man kan samla kompisgänget och ge sig ut på en dags vinterfiske.


Fiskekarta på hela området finns här »

Båtar med motor finns att hyra och efter överenskommelse finns fiskeguide att tillgå.

Fiskeguidning

Vill du ha hjälp med att överlista fisken, lära dig vattnet eller helt enkelt få en komplett fiskeupplevelse där du lär dig massor om vatten, fiske och natur?

Då kan en guidad tur vara något för dig.

Guidningen utförs av Hushållningssällskapets Fiskerikonsulent Carl-Johan Månsson. Han är biolog och behärskar fiske efter alla sötvattensarter och alla fiskemetoder. Carl-Johan har intyg för genomförd kurs: Fartygsbefäl klass 8 som omfattar säkerhet på sjön. Han har dessutom erfarenhet av tidigare guidning och har jobbat med ungdomsverksamhet, bl.a. inom organisationen Sportfiskarna och inom fiskeklubbar.

Om ni är intresserade av guidning hör av er till Carl-Johan på telefon 0768-791531 eller via e-post: carl-johan.mansson@hush.se

Kostnaden för guidningen bestäms efter omfattning och tid och betalas till stugvärden. Fiskeutrustning kan ordnas efter överenskommelse.


Carl-Johan Månsson med en storgädda tagen på ismete.

Mer fiske

Webbproduktion av Pixial
Copyright © 2006 Kulla Relax